3 x 3 = 9 is een drievoudige ode aan het lied met theatrale concerten, muziekvideo’s en een podcastreeks.

In 3 x 3 = 9 onderzoek ik het lied in al haar gedaantes. Hiervoor reis ik door de werelden van andere liedmakers en performers. Ik ga met hen in gesprek én duet over steeds een ander thema. Het lied als protest, als medicijn, geheimbewaarder, traditie, erotiek, identiteit, entertainment.. Ze delen tips, tricks en bijzondere lessen over het leven als artiest.

Voor elk thema maken we een podcast, een videoclip én een liveshow. Elk drieluik kent drie thema’s. Zo ontstaan er steeds 3 podcasts 3 videoclips 3 liveshows met verhalen van de prachtigste performers en liedmakers.


2021

In de zomer van 2021 staat het drieluik 3 x 3 = 9 in thema van erotiek, tweelingen en geheimen. ⁠⁠Klik op de thema’s om je in het drieluik te verdiepen.

Erotiek

De kunst van het erotische lied. Van haar ongemak, tot haar tederheid en magnetisme. Wat maakt een lied erotisch? Hoe vind je als (lied)maker en performer jouw authentieke erotiek? ⁠⁠

Symbiose

We gaan op zoek naar verschillende vormen van verbintenis in het muzikale universum van tweelingen.⁠⁠

Geheimbewaarder

Ik ga op reis richting het zuiden en boor onderweg het geheim als inspiratiebron voor liedschrijvers aan: van verborgen verleden en mystiek tot persoonlijk leven.⁠⁠


2020

In de zomer van 2020 stond het drieluik 3 x 3 = 9 in thema van medicijn, protest en voetjes van de vloer. ⁠⁠Dit onderzochten we in de vorm van theatrale concertavonden op bijzondere locaties.

Medicijn

Het lied dat de dokter voorschrijft voor een gebroken hart, alzheimer of wanneer de grond onder je voeten beeft. Midist Wasim, Skiff en Mario Goossens spelen hun eigen lied en vertellen hoe zij muziek inzetten als het ultieme medicijn. In deze editie neem ik je mee door het labyrint van fruitbomen in de magische Fruittuin van West.

Dans


Til je voetjes van de vloer tijdens 3×3=9. Een avond over het huwelijk tussen dans en het lied. Met bezwerende verhalen, hapjes, performance en live muziek van sonic witches Spill Gold, dragqueen/paaldanser Taylor Made en groovetribe Bradu Music.

Protest


Het protest en het lied zijn oude vrienden. In deze eerste concert editie ga ik in gesprek met singer songwriter/activiste Shishani Vranckx, documentairemaakster Julia Hollander en rapper Benjamin Fro. Artiesten die met hun lied op de barricade gaan staan en opkomen voor vrijheid en rechtvaardigheid. Muziek kan heel direct zijn of juist multi-interpretabel, het is een uitlaatklep en een uithangbord.


Wat vooraf ging..

Oorspronkelijk begon 3 x 3 = 9 als video drieluik in samenwerking met Stichting Hollandse Luchten waarin ik in gesprek en in duet ging met liedmakers- en performers. Samen bezongen we lege plekken in gemeente Castricum waar normaal gesproken muziek weerklonk en brachten we een ode aan het lied in al haar gedaantes.

Wiegelied

In deze editie ontmoet ik muzikant Daan Krakers. Normaal gesproken speelt hij met zijn band 30-50 keer in de zomer. Nu zit hij thuis. Hoe gaat hij om met deze periode van stilte? Samen spelen we Everything’s Alright – Jesus Christ Superstar, een wiegelied voor volwassenen.

Entertainment

In deze editie ontmoet ik singer songwriter Edouard van de Velde. Samen met toetsenist/vocalist Jelle Visser ‘Sound of Silence’ van Simon & Garfunkel. Door Edouard vertaald naar het Frans. Het lied zet Edouard in als entertainment om zijn brood te verdienen, ooit was het lied zijn reddingsboei. Welke rol speelt het lied verder in zijn leven en wat houdt hij nog steeds stil?

Identiteit

In deze editie ontmoet ik muzikante/kunstenares Meis Vranken en haar band Yodel Queen in Restaurant ‘t Kombof op eiland De Woude. We spelen ‘Ik ben lekker stout’ van Annie MG Schmidt. Wat zou Annie van onze versie hebben gevonden?