Het lied als protest tegen feminicidios

Op 26 augustus 2020 vond de eerste live editie plaats van 3×3=9. Een avond vol verhalen, Mexicaanse empanadas en muziek met queer rapduo Lionstorm, singer songwriter/activiste Shishani Vranckx en documentairemaakster Julia Hollander. We spreken over het lied als protestvorm in het Vrij Paleis in Amsterdam. 

Voorafgaand aan deze avond ontmoette ik Julia in Haarlem op de warmste dag op 31 juli ooit. Julia draagt een lange zwarte jurk met afbeeldingen van Frida Kahlo erop. We strijken neer op de steiger aan het Spaarne.

Milou: Na je afstuderen aan de Willem de Kooning Academie en master Sociale en Culturele Antropologie in 2018, ben je voor het eerst naar Mexico gegaan en sindsdien ben je er 3×3 maanden geweest. Nu ga je zelfs documentaire Ni Una Más maken met als hoofdpersonage de vrouwelijke muzikantes die je daar hebt ontmoet. Zie je jezelf emigreren naar Mexico?

Julia: Wie weet. Ik hou van het land en heb er inmiddels veel vrienden. Maar er is veel geweld. Veel rijke mensen leven er in gated communities. Kinderen kunnen niet zelf naar school en worden met de auto naar school gebracht, totdat ze zelf een rijbewijs hebben. Er is wettenloosheid, aanhoudend geweld en grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Op veel plekken in het land wordt de vrouw gezien als bezit van de man, zijn bediende.

Milou: Wat maakt je band met het land evengoed zo sterk?

Julia: Op mijn eerste dag in Mexico-City speelden de vrouwelijke muzikantes van Las Brujas bij een demonstratie tegen feminicidios (moord op vrouwen omwille van hun gender). De muziek van Las Brujas raakte me diep en ik kwam met hen in gesprek. Zij en singer songwriter Vivir Quintana namen me op in hun muzikaal activistische LGBTQ community. Ieder van hen heeft te maken gehad met geweld of kent een vrouw die is vermoord. Agressie tegen vrouwen lijkt haast een virus. Vivir en Las Brujas leerden mij om niemand te vertrouwen, om altijd hén te bellen als er iets zou gebeuren en nooit de politie. Maar hun krachtige persoonlijkheden en dapperheid leerden mij ook om te verkennen wat het voor mij betekent om vrouw te zijn, om mijn stem te laten klinken en dromen te manifesteren. Na zo’n lange tijd dat angst vrouwen heeft stil gehouden over onderdrukking, lijkt het nu alsof er een bom is gebarsten. Niet alleen in Mexico maar over de hele wereld. Tijdens International Womensday gingen er 80000 vrouwen de straat op.

Milou: Inmiddels is Vivir een fenomeen geworden in de Latijns Amerikaanse wereld. Haar nummer ‘Canción Sin Miedo’ (Lied Zonder Angst) wordt overal door het land gecoverd als strijdlied tegen de feminicidios en heeft 4 miljoen views op YouTube. Dankzij een crowdfunding heb je ruim 12.500 euro opgehaald om deze film over deze activistische muzikantes te kunnen maken. Hoe gaat dat er verder uitzien voor jou?

Julia: In november ga ik naar Las Brujas en Vivir om de film te maken. Ik wil geen terugticket boeken. Misschien blijf ik er wel een jaar in Mexico.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com