Voorstelling:

In de zeventiende eeuw reisden geheimbewaardsters, of ‘cantantes di segreti’ rond door Europa. Deze vrouwelijke songwriters liepen gesluierd door de straten. Omstanders vertelden hun geheim in ruil voor een lied. Ook streken ze neer in Nederland. Van deze geschiedenis is weinig bewaard gebleven doordat de muziek nooit werd genoteerd en altijd voor kleine gezelschappen werd uitgevoerd.


In deze intieme voorstelling laten we deze traditie herleven. Als publiekslid kies je een eigen timeslot waarin je door het geheimportaal een reis begint door het theater. Daar ontmoet je twee andere publieksleden, een Socratisch gespreksleider en drie geheimbewaarders. Eén van hen verzilvert jouw geheim tot een lied in verhullende metafoor en melodie. Deze kun je terughoren aan het eind van de voorstelling.

In verschillende timeslots kunnen voorbijgangers in drietallen naar binnen. De gehele ervaring duurt 1,5 uur.

Eenmaal binnen verwelkomt Milou het 3-tal publiek. Ze sprayt verschillende geuren in de ruimte die herinnering stimuleren. Al snel wordt het publiek alleen gelaten in de theaterzaal met een stapel kaartjes die mensen stap voor stap uitnodigen een geheim van zichzelf te bedenken die ze vandaag willen delen. In de eerste instantie denken mensen vaak dat ze geen geheim hebben. Met behulp van de kaartjes, geur en soundscape, ontvouwt vaak zich dat ene verhaal dat nog gedeeld wil worden.

Vervolgens vindt een 1 op 1 gesprek plaats met een van de geheimbewaardsters / singer songwriters, waarna de vrouwen drie kwartier hebben om van de ontboezemingen een lied te schrijven backstage.

Terwijl de muzikanten schrijven, voert het publiek een socratisch gesprek over de vraag: Wat is een geheim?

Van persoonlijke ervaringen tot tegeltjeswijsheid.

En dan de finale.. De songwriters laten de kersverse liederen horen. Van kleinkunst, folk tot punk. Er zijn onschuldige verhalen en grote leugens gedeeld, maar ondanks dat er meer mensen op de vloer staan dan in het publiek, is het applaus oorverdovend.


Podcast:

Smullen! Talloze roddelbladen draaien op onze honger naar de geheimen van de sterren. Liedschrijvers ontkennen vaak de realiteitswaarde van de speculaties, ondertussen blijft het geheim een grote inspiratiebron.

Het laatste deel van de podcast 3×3=9 is een ode aan het lied als geheimbewaarder. Milou gaat op reis richting het zuiden en boort onderweg het geheim als inspiratiebron voor liedschrijvers aan: van verborgen verleden en mystiek tot persoonlijk leven. Ook ontmoet ze singer- songwriters Juliet en Mevrouw Tamara die beiden totaal anders omgaan met de vertaalslag van geheimen naar hun muziek. Wat betekent het geheim voor de liedschrijver? Wat is de kracht van het thuisbrengen van geheimen in een lied?

.


Video:

Videoclip Ditjes Datjes ontstond uit een iets te openhartig gesprek tussen Juliet & Milou over hun geheimen en de grote liefde voor het werk van Annie M.G. Schmidt. In de clip zien we Juliet & Milou plaatsnemen aan een diner dat op eerste gezicht gezellig en romantisch oogt. Naarmate het lied vordert, wordt de relatie tussen de twee steeds diffuser en blijkt er van alles onder het oppervlak te zitten dat ze verbloemen met suikerzoete ditjes en datjes. Is een geheim tussen twee beminden per definitie gedoemd om uit te komen? Of is het beter om te leren leven met de binnenwereld van de ander?


Behind the scenes

Voorbereiding voorstelling
Geheimbewaardster Louise & Milou
Scenografe / kostuumontwerpster Lena & Milou

Credits

In samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, Lonneke van Heugten (dramaturgie & co-writing), Annelies Verhelst & Zita de Vos & Fae Fortune (uitvoerend productie), Lourens Lente & Ruben van Zaanen (film), Anoek Oostermeijer (dramaturgie shows en videoclip), Wim Selles (advies podcast), Rebecca Baatjes & Bart Jilesen (sound design), Jelle Visser (muziek podcast), Garage64 (artwork/poster). Loui Lind, Mevrouw Tamara, Juliet & Pauline van Vliet (performers). Mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Norma Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunsten .