De kunst van het erotische lied. Van haar ongemak tot haar tederheid en magnetisme. Wat maakt een lied erotisch? Hoe kan muziek helpen om deuren te openen naar je eigen erotiek? ⁠⁠


Podcast

De eerste aflevering uit het drieluik diept het thema erotiek in muziek uit met rap duo LIONSTORM, burlesquedanseres Flora Gattina en tantra expert The Soulseductress. Krachtige en integere vrouwen die hun eigen relatie met erotiek in hun performances vormgeven.


Liveshow

In deze liveshow duiken we in de kunst van het erotische lied. Samen met het publiek ervaren we haar ongemak en tederheid tot haar extase en magnetisme. Wat maakt een lied erotisch? Is dat iets universeels? Heeft iedereen toegang tot zijn erotische alterego? In de voorstelling delen we verhalen over erotiek van andere vrouwelijke performers. We wisselen zwijmelchansons, burlesque en tantra meditatie af met vuige tracks, sterke drank en vieze anekdotes.

Soms vraag ik mij af of iedereen in het publiek de houten pop – de Pinocchio – kan zien die ik mij van binnen voel.

Voor het maken van de 3 x 3 = 9 podcast & performance, kwam ik erachter dat ik nog steeds dezelfde referenties heb voor erotiek op een podium als in mijn tienerjaren. In het bos ontmoet ik tantra & lapdance expert Ariana Norcia die een waaier van archetypes uitlegt. Je hebt de Maiden, zoals Marilyn Monroe (Oeps mijn rokje gaat omhoog!), het speelse meisje dat je verleidt en je naar zich toelokt. Dan is er de Dominatrix zoals Beyonce die als een leeuwin op een missie met al haar fierceness het hele publiek omver blaast. Als derde is er de High Priestess. Een mystieke vrouw die met muziek je laat reizen door onbekende landschappen. Voor haar is het lied een gebed.

Creëren, bidden en de liefde bedrijven is praktisch hetzelfde, zegt dr. C.P Estes, de spanning en release die ervan afkomen, komen overeen en het is alle drie heilig en opwindend.


Wat als we onszelf toestaan om onze identificatie los te laten met wie we denken dat we zijn? Wat als we onze sensualiteit onbeperkt mogen uiten en dat niet langer doen naar de verwachtingen van de buitenwereld en op basis van vergelijking? Wat als we vrij zijn en oneindig veel versies van onszelf kunnen ontdekken? Skerrie Sterrie en Vuige Muis van queer rapduo LIONSTORM die ik sprak in de podcastaflevering, noemen het hun tweede lichaam. ¨Doe maar een pruik op, noem het maar je alter-ego, maar je bent het wel. Laat niemand vertellen dat je iets of iemand niet mag zijn.¨

Wat als we het idee van wie we zijn, zien als een kostuum die we aan en uit kunnen trekken?

⁠Wat als we al onze ideeen van wie we (moeten) zijn zien als kostuum die we aan en uit kunnen trekken? Als een spel. Wat blijft er over als we al die kleren overboord gooien?

E r o t i e k !

Ons naakte lichaam die de wereld waarneemt, sensaties opdoet, oneindige verbeeldingskracht heeft en het hart dat altijd wel naar iets verlangt.. Een grote bron waar we uit putten bij het maken van deze podcast & performance is het werk psychotherapeut Ester Perel. Deze quote omvat waar we naar op zoek zijn:

‘Eroticism reveals to us another world inside this world. The senses become servants of the imagination, letting us see the invisible and hear the inaudible.⁠ Eroticism, intertwined as it is with imagination, is another form of play. I think of play as an alternative reality midway between the actual and the fictious, a safe space where we experiment, reinvent ourselves, and take chances. Through play we suspend disbelief-we pretend something is real even when we damn well know it is not. Earnestness has no place here.’⁠


Behind the scenes

Fae & Milou door Jonathan le Blanc
Glueing pasties & eyelashes
met Flora Gattina – headmistress van Rasa Lila & Amsterdam School of Burlesque
Dramaturgen Lonneke en Anoek, Milou, danseres Fae Fortune, MC Vies Annelies

Video


Bubbles

Open are the arms of the horizon
where the clouds resound familiar voices
take part of today with all grievances and miracles
come nearer, come nearer

Peel of layer by layer
without veil all flaws visible
what scares me more
being naked to outside
or the naked outside

Shreddin’ of my skin, till I feel weightless
soaring on the wings 
of my own believes and memories
I’m ready now, I’m ready now 

Peel of layer by layer
without veil, all flaws visible
what scares me more
being naked to outside
or the naked outside
being naked to outside
or the naked outside
being naked to outside
or the naked outside

Deze video is een dialoog tussen danseres Fae Fortune en ik. In het maakproces van de performance en clip deelde Fae haar perspectief op erotiek en muziek. Voor haar een plek vol glitter, veren, sensaties en speelse striptease. Van jongs af aan was Fae gefascineerd door buikdans en andere sensuele dansstijlen. Tegenwoordig treedt ze op en doceert ze belly-, chair-, burlesque- & poledance in Rasa Lila, Amsterdam. Als startpunt voor deze video vertrokken we vanuit het verhaal van het lelijke eendje. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om zich comfortabel te voelen met (zijn eigen) sensualiteit. Het kleine eendje verstopt zich het liefst van anderen en voelt zich vervreemd van zijn erotiek (het bad / sensaties), omdat hij zich niet thuisvoelt in zijn eigen veren. Op een dag ziet hij een zwaan, in wie hij zijn eigen reflectie ziet. De zwaan probeert hem te verleiden om zich te bevrijden en zijn vleugels open te slaan.


Credits

In samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, Lonneke van Heugten (dramaturgie & co-writing), Annelies Verhelst & Fae Fortune & Rogier van de Ven (uitvoerend productie & performance), Lourens Lente & Ruben van Zaanen (camera), Kristien Jaspers (filmregie videoclip erotiek), Lena van Drie (scenografie shows), Anoek Oostermeijer (dramaturgie shows en videoclips), Colina van Bemmel (opnameleider videoclip Bubbles), Wim Selles (advies podcast) Woody Kilibarda (songrecording & mix), Rebecca Baatjes & Bart Jilesen (sound design, edit & mastering), Jelle Visser (muziek podcast), Garage64 (artwork/poster). Mede mogelijk gemaakt dankzij het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Norma Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunsten (podcast & voorstellingen). Alle foto´s zijn gemaakt door Sasscho, tenzij anders aangegeven.

Muzikaal citaat podcast:
Vybz Kartel, Spice – Back Way
LIONSTORM – WTJMDZ

Check out:
www.rasa-lila.nl/
www.soulseductress.nl/
www.lionstorm.nl/

Artwork: Garage64