‘Stadskoraal van Milou Mignon is een dark Disney sprookje waarin de mensheid is verworden tot scholen vissen die niet alleen langs elkaar heen zwemmen, maar ook nog eens in hun eigen aquarium. Helemaal uitzichtloos is de situatie niet. In geval van nood kan altijd nog het glas worden gebroken. ‘Zelden heeft een dystopische popopera zo geruststellend geklonken. Of zo weelderig en welluidend. Niet alleen beheerst Milou haar taal, haar melodieën zijn ook betoverd mooi. En wat kan ze zingen!

Als een sirene lokt ze je haar onderwater wereld in. De muziek borrelt als luchtbellen, weerkaatst als de zon op de golven en wiegt als een vissersbootje in een kalme baai. Je zou er bijna lyrisch van worden. Soms dreigen er donkere wolken boven haar eigentijdse Atlantis, maar als ze je dan uitnodigt om samen een bootje van papier te maken, zit er niks anders op dan je schoenen en sokken uit te trekken en met haar in zee te gaan.’ Flip van der Enden

Gedurende twee maanden woonde ik in een aquarium in HAL25 Alkmaar waar ik samenwerkte met een onderwaterkoor. Zie hier hoe dat er uit zag.

Voor het maken van het album mochten we achter de schermen in het aquarium van Artis om geluiden op te nemen van de vissen. Als je goed luistert kun je ze horen in het lied ‘Aquarium’.


CREDITS

illustratie & vormgeving
tessa van vuren
leadvocals, tekst en composities 
milou mignon
co-writes
payam motahhar (interlude dashti), thomas hanenberg (oester, kompas), abel tuinstra & kike zwagerman (bootje van papier)
sounddesign, mix & mastering
studio bart jilesen
editing
djamilo both 
sound engineer
douglas z. benzi (aquarium, kompas, maanlicht)
bart jilesen (oester, bootje van papier)
assistent sound engineers
paul moncayo, chrisathi zografou
muzikanten
◇ leadgitaar: kike zwagerman
◇ gitaar & soundscape: robbi meertens (aquarium, kompas)
◇ clarinet: thomas jillings
◇ fluit: héctor gonzález sáez
◇ viool: shadi haydarlou (aquarium, kompas, oester, bootje van papier), jelle visser (oester)
◇ accordeon: lydia van der ploeg
◇ vleugel & hammond: thomas hanenberg
◇ onderwaterpiano: jelle visser (oester, bootje van papier)
◇ synths: thomas jillings (aquarium, kompas, bootje van papier), jelle visser (oester, maanlicht, bootje van papier) 
◇ basgitaar: eszl de vois (oester), tom radsma (maanlicht), joost van eck (kompas)
◇ percussie: juen schütt (maanlicht)
◇ drums: djamilo both
◇ onderwaterkoor: chayenne van deuveren, lea perez yanez, emily van den hoed, rawia ali (aquarium), abir hamam, robbi meertens, kike zwagerman (kompas), lourens lente, iris van dijk, jelle visser, kike zwagerman (oester), lonneke van heugten, jelle visser, kike zwagerman (maanlicht)
gouden adviezen & support
robin van vliet, isadora jilesen, hal 25/productiehal, lonneke van heugten, bodhi sykora, wiboud burkens, flip van der enden 
dit album is mede mogelijk gemaakt door
sena muziekproductiefonds,  amsterdamse hogeschool voor de kunsten, hogeschool voor de kunsten utrecht